sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Tyynyvuori osa 1

Sunnuntai alkoi leppoisissa merkeissä, sängyssä loikoillessa ja uppoutuessa historialliseen romantiikkaan. Kevät aurinko, kuitenkin teki minulle tepposensa ja antoi kummasti lisäpuhtia joten innostuin hieman siivoilemaan muorin keittiötä. Tässä energian puuskassa päädyin myös valmistamaan suunnitelmissani olleet koristetyynyt, sillä olen jo pitkään haaveillut saavani muutettua sänkyni tyynyvuorella päivän ajaksi enemmän sohvamaiseksi.

Olin n. kuukausi takaperin löytänyt Kirpun tori nimiseltä itsepalvelukirpputorilta kaksi koristetyynyä edullisesti. Tyynyt olivat ihan hyvässä kunnossa, mutta päälliset eivät sopineet minun tyyliini, joten olin antanut ne eteenpäin. Nyt päätin valmistaa tyynyihin uudet ja sopivammat päälliset kankaasta joka löytyi kangasvarastoni uumenista.


Hankin tämän Pieces-flokkitaftin jokunen vuosi sitten Eurokankaan alepöydästä. Ihastuin kankaan kuviontiin ja kun lähtöhinnasta (11,90 / M) sai -70% alennuksen en voinut jättää kangasta pöytään vaikka en vielä silloin tiennyt mihin sitä tulisin käyttämään. Kuten en monen muunkaan kankaan kohdalla jotka muodostavat kangasvarastoni. Päädyin valmistamaan kaksi toisistaan poikkeavaa tyynyä, sillä kangasta oli vain metrin pala ja kuviointi asettui siten, että kahden identtisen tyynyn valmistaminen oli lähes mahdotonta. 

Aloitin leikkaamalla haluamani päällisen kokoisen "kaavan" tapetirullasta, jota käytän kuosittelupaperina, sen kestävyyden vuoksi. Koska halusin tyynyistä napakat päädyin tekemään päällisistä hieman pienemmät, kuin sisätyynyt eli 40x40 cm (sisätyynyjen koko 41x41 cm).  Valitsin kuvion jonka halusin tyynyyn ja merkitsin neuloilla kuviosta keskikohdan niin pysty kuin vaakasuuntaankin. 


Taittelin kaavan molempiin suuntiin kahtia, jotta sain paperikaavaan merkityksi keskikohdan. Tämän jälkeen sijoitin sen kuvion keskikohtaan ja neuloitin kaavan kiinni kankaalle. Neulasin kaavan kankaan oikealle puolelle siksi, että minun oli näin helpompi hahmottaa miltä tyyny tulisi näyttämään. Neulauksen jälkeen merkitsin saumavarat ja leikasin palan irti. Samalla tavalla valmistin myös tyynyn toisen puoliskon. 


Saatuani leikattua kaikki 4 tyynykappaletta (2 x 2 samanlaista palaa), neulasin ne toisiinsa ja ompelin koeneella palaset toisiinsa käyttämäni saumanvaran (1 cm) mukaisesti kolmelta sivulta, jättäen yhden sivun ompelematta. Typistin kulmista saumavaraa ja käänsin tyynynpäälliset oikeinpäin. Sitten vain sisätyynyt päällisten sisään. 


Jos tyynynpäällisiä haluaa vaihdella niin kannattaa neljänteen reunaan ommella vetoketju vaihdon helpottamiseksi, mutta koska itselläni ei sopivia vetoketjuja sattunut olemaan ja tiesin, että en ole vaihtamassa päällisiä hetkeen päädyin taittamaan saumavarat reunoista sisään ja sulkemaan sauman käsin ompelemalla. Jos leikatessa jättää hieman isommat saumavarat (n. 1,5 cm) niin tyynyihin voi halutessaan myöhemmin ommella vetoketjun ja näin nopeuttaa päällisten vaihtoen.


Ja tässä vielä kuva valmiista tyynyistä. : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti