lauantai 28. syyskuuta 2013

Välistä asiaa hameesta eli tanssiaisasu osa 5

Tässä puvussa hameita riittää. Saatuani alushameen (eng. petticoat) valmiiksi oli vuoro alkaa valmistaa "välihametta" (eng. underskirt) sillä tämä tulee alushameen päälle ja tämän päälle tulee vielä toinen hame. Kokonaisuudessaan siis kolme hametta. Ja vuosisadalla saattoi alushameita olla useampiakin. 

Päädyin valitsemaan välihameen väriksi mustan koska ajatuksenani on, että voin käyttää samaa hametta myöhemminkin ja valmistaa siihen erilaisia yläosia ja päällihameita. Tälla tavalla asu näyttää "uudelta" ja pienen asuntoni karderobi ei pääse ylipursuamaan. Ja samalla se myös antaa loistavan pohjan asun muille väreille loistaa kirkkaina. Eurokankaasta löytyi perus polyesterisatiinia ja vaikka se ei olekkaan aikakauden asuille ominainen valinta oli hinta merkittävässä osassa valintaa. Ehkä joskus minulla on varaa valmistaa asu silkistä. Vaikka jos nyt kuitenkin ensin saisi tehtyä edes sen oikean keskiaika puvun. Noh saahan sitä haaveilla... 

Välihameen valmistus, saatuani kappaleet leikattua, meni yllättävän mutkattomasti vaikka hieman yllätyksenä tulinkin, että helmapoimutelmaa ei ommellakkaan helmaan, kuten alushameessa vaan se kiinnitetään hameen helman päälle. Niin ja en ensi alkuun huomannut jättää takasivusaumaa auki n. 8" matkalta, mutta onneksi sen sai korjattua vähällä vaivalla. Jouduin myös jälleen ompelemaan vyötärökaitaleen ennen helmakäännettä, sillä kaavan mukainen 40" (n. 100cm) pituus vaikutti liian pitkältä. Minun oli siis nähtävä hame "valmiina" alushameen päällä jotta näkisin helman mahdollisesti vaatiman lyhennyksen määrän. Tässä vaiheessa huomasin, että alushameen vyötärökaitaletta on pienennettävä reilusti, sillä nyt se valahti selänpuolelta, kangasmäärän painon vuoksi. 

Ja aivan kuten arvelinkin, niin sovittaessani hametta alushameen päälle huomasin, että helmassa on 2" eli n. 5cm liikaa pituutta. Tämä "liika pituus" sai minut miettimään mahdollisuuksia rakentaa röyhelöstä irroitettava ja käyttää ylimääräistä pituutta piilottamaan kiinnityskohdat, mutta koska asiassa on liian monta kohtaa jotka on ajateltava loppuun ennen aloittamista, päätin jättää välihameen nyt hetkeksi sivuun ja saatuani ratkaistua "ongelmat" palaan sen pariin. Seuraavaksi olisikin sitten päällihameen ja yläosan vuoro.

osa 6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti