torstai 26. syyskuuta 2013

Alushameen kahinaa eli tanssiaisasu osa 4

No niin pääsin sitten viimein ompelemaan alushametta kasaan, leikkaamistani paloista. Ja aivan kuten tuntuu olevan sääntö niin niin tämänkin projektin kanssa hetki menee hyvin ja sitten tulee ongelmia. Etukappaleen ja sivukappaleiden muotoslaskosten ompelu sekä kappaleiden yhdistäminen sujui ihan mukavasti eikä edes takakappaleen ompelemisen kanssa vielä tullut ongelmia, mutta...

En tiedä mikä olisi virallinen nimitys tälle kappaleelle (eng. flounce), mutta päädyin tässä käyttämään nimitystä takakappaleen alaosa. Kaavassa annettiin mahdollisuus valita joko suora tai laskostettu versio. Päätin itse valmistaa laskostetun version, koska näin hame saisi hieman enemmän nostetta. Kanagasvalintani vain tuotti tässä kohtaa ongelmia, sillä koska kangas on hyvin liukas ja "eläväinen", oli leikatessa tapahtunut kankaan liikkumista mistä johtuen suorat linjat eivät olleet täysin suoria. Ja kun mittailin laskoksia kankaaseen reunasta sain huomat ommeltuani laskokset, että ne eivät pysyneet tasaväleisinä.

Hetken aikaa houkutti ajatus, "se on vain alushame, se ei näy mihinkään ja se on mun oma hame, joten voin antaa olla", mutta niin vain päädyin purkamaan laskokset ja yritin silittää prässit uudelleen suoriksi. Toisella yrittämällä, sain laskokset hieman paremmin paikoilleen, vaikka eivät ne nyt aivan tasaisia olleet vieläkään. Olin kuitenkin huomattavasti tyytyväisempi lopputulokseen.
Helmakäänteiden kanssa oli hieman samaa ongelmaa, sillä sielläkin leikkatessa kangas ei ollut pysynyt aivan paikallaan, mutta sain käänteen ommeltua siistiksi ja olin siihen aivan tyytyväinen. Ohjeessa neuvottiin tässä vaiheessa (kun molemmat takakappaleet on yhdistetty ja ommeltu sivukappaleisiin) kiinnittämään helmapoimutelman, mutta epäilys alkoi nostaa päätään.

Kaavoissa sanottiin, että hameesta tulee 38" pitkä eli n.95cm, vyötäröltä lattiaan. Mittausteni mukaan tämän olisi minulle sopiva mitta, mutta voidakseni vielä helposti muokata pituutta päädyin kokoamaan hameen vyötärökappaleeseen, jotta voisin nähdä miten hame asettuu päällä. Tässä vaiheessa huomasin, että olen aivan liian "nalkkiutunut" nykyaikaisten vaatteiden rakenteeseen, sillä jouduin lukemaan ohjeet kolmasti ennen, kuin todella uskoin, että vain takakappale poimutetaan vyötärökappaleeseen. Jotenkin vain oli vaikeaa uskoa, että 53cm leveä takakappalaan puolikas poimutetaan 17 cm leveään vyötärökappaleen puoliskoon.  Ja kuitenkin kun olin sen poimuttanut sain huomata, että se olisi mennyt hyvin puolta pienenpäänkin tilaan. Minä epäuskoinen.

Saatuani hameen koottua (helmapoimutelmaa lukuunottamatta) huomasin, että mittauksissani oli tullut virhe ja vyötärökaitale oli minulle liian suuri. Koska olin juuri saanut kaiken ommeltua siististi kiinni, ei purkaminen ja uudelleen aloittaminen oikein houkuttanut ja päätinkin, että kiristän vyötärö sitten vaikka hakaneulalla, mutta juuri nyt en aijo sitä tehdä uudelleen.

Kaavassa oli mainittu, että aikakauteen sopii niin eri materiaalista kuten esim. pitsistä tai samasta materiaalista helmapoimutelman valmistaminen. Itse tein omani samasta kankaasta, sillä pitsivarastossani ei ollut mitään sopivaa juuri nyt ja rajallinen budjettini ei oikein sallinut ostaa sellaista. Helmapoimutelmalla oli pituutta lähes seitsemän metriä ja koska olen kokenut sen ärsyttävän hetken, kun poimutuslanka katkeaa ja joudut aloittamaan alusta. Halusin vähentää tätä mahdollisuutta ja omepelin poimutuslangan sik-sakilla ja käytin poimutuslankana 40:stä. Ja vaikka 6,45 metrin ompelemiseen menikin hetki oli poimuttaminen nopeaa.

Ensimmäinen osa siis silitystä vaille valmis. Tästä on hyvä jatkaa...

osa 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti